Skip to main content

Konsultationsprocessen – ugekursus på Kalymnos

Om kurset
Hvordan får du relevante informationer på kort tid?
Hvordan kan du styre samtalen?
Hvordan kan du møde vanskelige patienter?
Hvordan undgår du at arbejde unødigt meget?
Hvordan passer du på dig selv?

I vores konsultationer skal vi gå på to ben: Både relationen og det biomedicinske. Hvis vi ikke finder ud af, hvorfor patienten kommer, kan vi heller ikke hjælpe godt nok. Derfor opdeler vi konsultationen i tre dele: Patientens del, lægedelen og fællesdelen. Det svære er patientdelen, og som hjælp kan man ”spille 5 kort med patienten”: Et pædagogisk værktøj som kræver træning for at få udbytte af det.

Formålet med kurset er, at du skal få en bedre arbejdsdag, arbejde sikrere og at dine patienter får et mere tilfredsstillende møde.

Formålet med første del af kurset er at styrke dine kompetencer i at skabe relation til patienterne – en klippe, som du kan stå på fremover. Ved at udvikle din indre vejleder, øges din evne til at styre processen og din egen robusthed i konsultationen.

Kursets anden del, ”housekeeping” handler om at tage vare på dig selv og din trivsel både i arbejdslivet og uden for. Samværet med kollegerne giver kollegial sparring, tryghed og inspiration i forhold til dit møde med patienterne. Arbejdet med netværkskortet giver forståelse for ressourcer og belastninger. Du kan også bruge netværkskortet med dine patienter, så de kan se på deres netværk, og så du måske bliver opmærksom på nogle nøglepersoner.
Inden kurset vil du modtage links til podcasts fra Månedsskriftet om konsultation og supervision.

Under kurset vil du opleve betydningen af den kronologiske opdeling af konsultationen i tre dele: Patientens, lægens og den fælles del.

I Patientens del vil du få lejlighed til at træne De Fem Kort:

  • Lægens to kort: Kvitteringer og sammenfatning
  • Patientens tre kort: Tanker, bekymringer og ønsker

Når man har begyndt konsultationen godt, er det meget lettere at afslutte den – og holde tiden.

Efter kursus kan du tage hjem og anvende disse kort. Der er så stor daglig træning, at det vil blive en del af din hverdag, og vi vil under hele kurset og i afslutningen af kurset fokusere på. hvordan du kan tage den nye adfærd med hjem.

Indhold og form
Hver session indledes med et kort plenum.

Vi arbejder i grupper med 8 deltagere og en underviser. Med udgangspunkt i patientspil, hvor man spiller sine egne patienter, træner vi både metode og giver hjælp til håndtering af vanskelige patienter. Når man rollespiller sine egne patienter, kan man opleve, hvordan kollegaen møder en. Spillet optages på video og superviseres efterfølgende efter Macro-Micro metoden, som sikrer, at ingen føler sig gået for nær.

Mange kursister har givet udtryk for, at kurset og dets metode var skelsættende for deres videre arbejde og trivsel.

Pausen midt på dagen benyttes til refleksion og forberedelse til næste session.

I grupperne føres en læringslog over de erkendelser, der opstår i gruppen.

Selvom en uge kan føles som lang tid, søger vi at give dig mulighed for at forberede dig ved at læse om metoden og lytte til podcast.

Efter kursus er det almindeligt, at man fortsætter med at mødes med sin gruppe, viser video fra egen klinik og modtager supervision – men det er naturligvis helt frivilligt.

Målgruppe
Alment praktiserende læger og andre klinisk arbejdende læger

Undervisere
Torsten Fuglsang, alment praktiserende læge
Sanne Kjær Dahm, speciallæge i almen medicin

Kursusledere og undervisere
Jan-Helge Larsen, alment praktiserende læge, fhv. lektor
Helle Therese Kirkegaard, alment praktiserende læge

Bemærk at antal af undervisere er afhængig af deltagerantallet

Dato
7.-14. september 2023

Tilmeldingsfrist
7. marts 2023

Efter endt tilmeldingsfrist kan der forekomme ledige pladser. Ønsker du at tilmelde dig kurset efter endt tilmeldingsfrist, skal du kontakte kursussekretariatet på kurser.plo@dadl.dk

Pris
Kr. 15.000,- + rejse og ophold på ca. kr. 8.000.

Kursusprisen inkluderer undervisning og kursusmateriale.

Opholdspris inkluderer hotel med morgenmad, en velkomst- og afslutningsmiddag.

Ca. pris på fly er også inkluderet i prisen, dog skal du være obs på, at du selv skal sørge for køb af flybilletter. Rejsearrangøren vil orientere yderligere om flyafgange mv. efter tilmeldingsfristen.

Der tages forbehold for prisstigninger i 2023

Tilskud
Læs mere under fanen Tilskud.

Sted
Kalydna Island Hotel
Panormos 852 00
Grækenland